Gerek iş hayatında gerekse özel yaşamımızda kendimizi ifade etmenin en önemli yollarından birinin
beden dilini doğru kullanmak olduğunu biliyor muydunuz? Davranışa ve söze dökmediğiniz birçok düşüncenizi aslında beden dilinizle ortaya koyuyorsunuz. Gelin,
beden dilini doğru kullanmada ellerin önemi üzerinde duralım.
Antropologlar, insanın evrim basamaklarında ellerin çok önemli bir yeri olduğunu belirtmektedir. Antropologlara göre zekânın artması, serbest hale gelen ellerde yatan olağanüstü üretim potansiyeline cevap olarak ortaya çıkmıştır. Insanın; karakterini dik yürümekle kazandığını, eller serbest hale gelince işlevinin arttığını ve bedenin özgürlüğüne paralel olarak beynin de özgürleştiğini ifade ederler.
Ellerin iletişimde çok önemli bir yeri vardır. Konuşmanın ahengini, tarzını; karşımızdakine gösterdiğimiz sevgiyi ve saygıyı eller belirler. Sevdiğimiz kişilere ellerimizle dokunmamız, saygı duyduğumuz ve üstün gördüğümüz kişilerin ellerini öpmemiz bundan kaynaklanır.
Kendimizi ifade etmemizde bu kadar yeri olan ellerin,
iş hayatında iletişim sözkonusu olduğunda da önemi büyüktür. Eller, yüz bölgesinde bulunduğu yere ve duruş şekline göre değişik iç yansımalarımızı ifade eder.
Ellerin çeneyi kaplayan tarzda duruşu bazen eleştirel bir tarzı ifade ederken bazen de kaybolan ilgi ile ortaya çıkacak başın sarkmış duruşunu engellemeye yönelik bir destekleyici görevindedir. Iki elimizin çenemizin altında olduğu
pozisyonlarda bazen derin dinleme ve düşünme hali mevcutken bazen de pişmanlık sonrası duyulan suçluluk hissi ve bunun vücutta yarattığı kendini koruma durumu söz konusudur.
Ellerin birbiriyle olan bağları, vücudun önünde ya da arkasında olmasına göre değişik anlamlar içerir. Elin, bir diğer eli bilekten vücudun ön kısmında kavraması saygı ve çekinme anlamına gelir. Elin, bileği vücudun arkasında bilekten kavraması ise üstünlük ve konuya hakimiyet anlamı taşır.
Ellerin vücuda göre açısı da çeşitli anlamlarla yüklüdür. Ellerin ve kolların göğüste kavuşturulması kişinin kendisini kapattığını gösterirken, kolların yukarıya kaldırılmış hali, aktiflik ve zafer anlamlarına gelir.
Ellerin kullanımıyla ilgili önemli noktalardan biri de tokalaşmadır. Tokalaşma şekliniz, karşınızdaki insana göre statünüzü belli eden hareketlerdendir. Bu, karşımızdaki insanın elini sıkma şeklimizden sıkma şiddetine kadar mesajlarla dolu olan bir süreçtir. Eşit statüde bulunduğumuz insanlarla tokalaşmalarımızda iki el de birbirini kavrar, avuç içleri tam sağ ve tam sol yönlüdür. Üstünlük gösteren tokalaşma tarzında ise, kişiler, karşısındakinin bileğini aşağıya doğru çevirirler. Bu ise, iş hayatında kullanılmaması gereken ve tehdit olarak anlaşılabilecek bir tokalaşma tarzıdır.
İREM ŞAR